De oorsprong van Tai Chi ligt in het “oude” China. Tai Chi, ook T’ai Chi Ch’uan of Taijiquan genoemd of geschreven, is een bewegingsleer die is gebaseerd op een eeuwenoude oosterse krijgskunst. Door invloed van de vele cultuurverschillen in China werd Tai Chi in verschillende stijlen en vormen ontwikkeld.

img_2619

Volgens overlevering ligt de bron van Tai Chi bij Taoïstische monniken die ter bescherming van kloosters en tempels een krijgskunst ontwikkelden waarin (zelf)verdediging de basis vormde. Om tijdens het trainen van deze krijgskunst ernstige verwondingen of erger te voorkomen werd het “schaduwboksen” ontwikkeld. Het “schaduwboksen” is een systeem waarbij de monnik zonder sparringpartner de krijgsposities beoefende.

Naast de ontwikkeling van Tai Chi als krijgskunst werd onder invloed van het Taoïsme, het Boeddhisme en de Traditionele Chinese Geneeskunde het “schaduwboksen” ontwikkeld tot een systeem die bestaat uit een serie langzaam in elkaar vloeiende bewegingen waarbij een goede lichamelijke en geestelijke gezondheid wordt bevorderd. In het “oude” China werd gezegd dat wie Tai Chi met enige regelmaat beoefend “de soepelheid van een kind, de gezondheid van een houthakker en de gemoedsrust van een wijsgeer zal bereiken”. Door deze en meerdere kwaliteiten wordt deze eeuwenoude kunst ook in onze moderne tijd zowel in China als in Westerse landen door velen, jong en oud, in groepjes of alleen op pleinen of in parken beoefend.

Uitgebreide informatie over de kwaliteiten van Tai Chi vindt u op de pagina wat doet Tai Chi

Menu Welkom

Wat doet Tai Chi

Tai Chi Yang stijl

Cursus Tai Chi

Demonstraties Tai Chi