Op deze pagina vindt u diverse reacties op het effect bij het beoefenen van Tai Chi. 

Reactie uit een Amerikaans wetenschappelijk onderzoek

Uit het rapport van een wetenschappelijk onderzoek, gedaan door de afdeling geneeskunde van de Harvard Universiteit in Amerika, komt het volgende citaat. “De onderzoekers noemen ook specifiek Tai Chi dat heel geschikt is voor oudere mensen, omdat evenwicht bepalend is voor een goede conditie wat we verliezen bij het ouder worden”. Dit rapport is opgesteld naar aanleiding van een onderzoek naar bewegingen die het lichaam sterker maken en helpen te wapenen tegen de negatieve effecten van ouderdom. Bij een Nederlands wetenschappelijk onderzoek is uitgewezen dat bij het beoefenen van Tai Chi de kans op vallen bij ouderen met 47% vermindert.

Citaat uit “Oud worden, jong blijven” 

Uit het boekje “Oud worden, jong blijven” geschreven door Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie aan de VU in Amsterdam het volgende citaat. “Er zijn meer positieve resultaten. Twee groepen deden aan deze studie mee, één groep kreeg Tai Chi, waarvan bewegen een belangrijk onderdeel is, terwijl de controlegroep een programma met rekoefeningen kreeg aangeboden. Twee maanden na het starten van het programma lieten de deelnemers in de Tai Chi groep, in vergelijking met de controlegroep, verbeteringen zien in het cognitief functioneren.” 

Reactie van Alzheimer Nederland 

Verschillende onderzoeken laten zien dat een actief brein de kans op dementie verkleint. Een leuke manier om je brein te activeren is met een creatieve activiteit of hobby’s. Creatieve activiteiten of hobby’s helpen je mentaal, fysiek én sociaal actief te blijven. Reden genoeg om een nieuwe activiteit uit te proberen. Eén van de aanbevolen activiteiten is Tai Chi. Deze eeuwenoude Chinese bewegingskunst is een perfecte manier om – ook op latere leeftijd – fit en actief te blijven. Tai Chi verbetert tevens je balans en bevordert innerlijke rust. 

Reacties van cursisten Tai Chi Balans

Een korte samenvatting van reacties van cursisten Balans die via een enquêteformulier verzameld zijn. Deze cursisten zijn een jaar of langer Tai Chi aan het beoefenen.

  • Door het beoefenen van Tai Chi ben ik bewuster van mijn houding geworden, ik sta en loop nu rechterop.
  • Nadat ik Tai Chi ben gaan leren heb ik minder pijn in  mijn “versleten” heup en knieën.
  • Volgens mijn fysiotherapeut loop en sta ik nu veel rechter en beter. Zo voel ik het zelf ook.
  • Ik kan inmiddels even op één been blijven staan, dat heb ik jaren niet gekund.
  • Ik hoef mij, uit angst om te vallen, niet meer aan leuningen vast te houden. Heb meer zelfvertrouwen gekregen.
  • Ik kan makkelijker mijn evenwicht bewaren.

**

Menu Cursus Tai Chi

Cursus Tai Chi

Tai Chi Balans

Proefles

Aanmelden voor Proefles

Lesrooster / Leslocatie

Demonstraties Tai Chi

Profiel Leraar

Tarieven

Contact